Kaminen

Nu har vi påbörjat installationen av vår nya kamin.
Det är Sörmlands Pelletsteknik som kommer att stå för installationen. 
 
 
Här bestämms positionering på kaminen.
 
 
Här påbörjas borrningen av hålet för KMP drag.
 
 
Här kapas lockläkten inför borrningen på utsidan.
 
 
Isoleringen för rökröret sätts på plats. 
 
 
 
Brandsäker skiva sätts på plats för att skydda fasaden.
 
 
Installationen tätas på utsidan med fogmassa.
 
 
Rökgaskanalen samt kanalen för tillluften sätts på plats. Sladden som hänger är den som går till rökgasfläkten på utsidan av huset.
 
 
Dags att koppla in kaminen och sätta den på plats.
 
 
På plats.
 
 
 
Dags att fylla på med pellets för att testköra kaminen och justera den.
 
 
Utsidan. Väldigt diskret fläktkåpa på fasaden. Vi målade även den brandsäkra skivan i husets färg så att den smälter in.
 
 
Här sitter Otto och justerar in kaminen via styrenheten. Så att förbränningen ska vara ultimat. Tanken är att styrenheten ska monteras upp på andra sidan av skiljeväggen.
 
 
Mysfaktor HÖÖÖG!!! Varmluften strömmar ur ventilerna på framsidan.
 
 
 
 
Anledningen till att vi valde just Pelletskamin är dels för att kaminen är helautomatisk. Vi behöver med andra ord inte aktivt tända kaminen själva. Det sker med en knapptrycking istället eller via givare.
Vi behöver inte ha en massa ved i huset som tar onödigt mycket plats och smutsar ned. Pelletskaminen har ett inbyggt magasin som räcker i 33-55 timmar. Beroende på effekten.
En annan fördel är att Pelletskaminern har en styrenhet med inbyggd temperaturgivare.
 
 
Det innebär att man kan ställa in en temperatur då man vill att kaminen ska starta och stängas av.
T ex. Vi har en frånluftsvärmepump i vårat hus. Den kan vi dra ned temperaturen på så att den håller ca 18 grader i huset. Sedan ställer jag in via styrenheten på kaminen att den ska starta när temperaturen i huset sjunker ned till 20 grader. Kaminen känner då av när temperaturen i huset sjunkit ned till 20 grader och startar då upp kaminen som håller värmen i huset mellan 20-24 grader beroende på inställningarna.
Det innebär att vi inte behöver använda elpatronen i värmepumpen, vilket sänker vår elräkning markant.
Allt detta sker automatisk, vi behöver inte ens vara hemma när kaminen sätts igång.
 
En annan fördel med pelletskaminer är att de har en inbyggd konvektorfläkt. Vilket innebär att värmen från kaminen fördelas ut jämnt i huset, vilket är effektivare än en vanlig kamin.
 
Vi vill ha kaminen i ett hörn mot yttervägg i vardagsrummet. Det hade inte varit ultimat med en skorsten då med tanke på övervåningens planlösning. Tack vare att man kan ansluta KMP Drag med Ariterms kaminer, blev detta också en avgörande faktor i valet av kamin.
Kmp drag innebär att ett rör går ut genom väggen bakom kaminen. På utsidan sitter det en liten kåpa med en fläkt som suger ut rökgaserna och förser kaminen med tillluft. Mycket smidigt tycker vi.