Isolering av tak, ventilation samt takkupa

Två och en halv vecka har nu gått. Jag har börjat isolera taket. Förmodligaste den tråkigaste delen.
När jag sitter här uppe i taket och skär till bitar med långbyxor och långärmad tröja och bastuvärme ångrar jag att jag inte valde att spruta in lösull här uppe istället.
 
Säljaren på Karl Hedin AB sa att de hade lösull på påsar och en portabel maskin som sprutar ut lösullen.
Men jag skulle minsann använda mineralull. Det är bökigt att skära till bitar. De ska vara vinklade och det är en massa småfack och det är svårt att få till bra passbitar.
Men efter mycket tid, bök och svordomar var jag äntligen klar. Jag fick även hjälp med att skära till passbitar och få dessa uppskickade till mej som satt i bastun. Tur det  :)  
 
 
 
Här ser ni hur det ser ut. Jag har börjat med ett lager 170 mm, sedan 220 mm och slutligen 100 mm.
Det borde räcka.
 
 
 
Sedan var det ju det här med ventilation.
 
Vi ska ha ett sugdon inne i badrummet och ett i klädkammaren. Vi har läst nedan tabell och kommit fram till att det bör sugas 13 liter luft/s från badrummet och ca 8 l/s från klädkammaren som vi ska bygga på övervåningen. Därför går vi upp med ett 125 mm ventilationsrör till taket där vi har en T-koppling med två 100 mm rör som löper vidare ut mot klädkammare och badrummet.
 

Utdrag från BBR

6:251 Ventilationsflöde

Ventilationssystem ska utformas för ett lägsta uteluftsflöde motsvarande 0,35 l/s per m2 golvarea. Rum ska kunna ha kontinuerlig luftväxling när de används, antingen via till

eller frånluft.

Vid beräkning av antalet utsug/don som åtgår görs följande: m2 golvarea x 0.35= X

X = antal liter luft som ska sugas ut från vindsvåningen. Ex. 80 m2 x 0.35 = 28 liter.

Ca: 15 liter kan tas från Bad, Wc/Dusch.

Resterande tas från klädkammare eller närliggande utrymme, dock inte från sovrum.

Lathund vid val av kanaldimension: ≤ 15 l/s = rördim 100 mm

                                                   ˃ 15 l/s = rördim 125 mm

Lika mycket luft som tas ut från vindsvåningen ska tillföras. Räkna med att en Fresh ventil släpper in Ca: 7 liter luft. Alltså 28 / 7 = 4 st. Fresh ventiler skall placeras i yttervägg och främst då i sovrum/allrum.

 
 
 
 
 
 
Så här ser det ut när ventilationsrören är på plats.
 
Vi var även inne på hos en speciallistfirma vad gäller ventilation. Där rekommenderade de oss att använda ett kondensskydd på ventilationsröret som ligger i isoleringen. Anledningen är att röret ligger emellan kall och varm luft. Det kan därför uppstå kondens och det vill man inte ska gå ut i isoleringen.
 
 
Ungefär här kommer röret upp från avsättningen i kattvinden.
 
 
Det är även bra att fästa röret så att det inte rör sig under installationen av sugdonet bl a. Man fäster rören med dessa metallband och vanlig ankarskruv.
 
 
 
 
Som ni ser på bilden, använder jag reglar som jag lagt uppe på hanbjälklaget för att kunna röra mej där uppe. 
 
 
Jag vet inte om min lösning kommer att funka. Men jag har garderat mej med ovan konstruktion, ifall jag behöver krypa någonstans på vinden. Jag får nog inte gå upp så mycket mer i vikt om jag ska få plats där. Men det är dock bättre än inget alls :)
 
 
Det går framåt. Sakta med säkert!
 
 
 
Ovan ser ni en lösning på luftspalt. En smidig frigolitbit som tar 1 minut att limma upp mot taket. Vips, så har man en luftspalt. Dessa köptes från Karl Hedin.
 
 
Så här ser det ut när man isolerat takkupan mot luftspalten.
 
 
Nu har jag byggt i ca 2 och en halv vecka. Det som återstår nu är att regla upp där inspektionsluckan ska vara. Sedan ska rörmokare komma och dra rören för element. När det är gjort, ska Spu-isolering 30 mm upp. Sedan är det äntligen klart.
 
Återkommer med  mer bilder inom kort!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
isolering - luftspalt - mineralull - spu - spu-isolering - ventilation