Isolera övervåningen!!?

Det börjar att klia i fingrarna nu! Det enda projektet man har i sommar är att måla ett lager färg på fasaden.
Nu börjar vi bli lite sugna på att isolera övervåningen så att det dels blir mindre att göra om några år när vi vill inreda den, samt att det blir varmare däruppe under vintern.
Det gör ju inget att vi sänker elkostnaden i samma veva :)

Bäst av allt är nog att slippa Dessa förbannade flugor och getingar som är i 1000-tal där uppe.

Vi har räknat med att det kostar ca 30.000-40.000 kronor för att isolera och sätta glespanel. (ca 100.000 kr om man lejer hantverkare) 
Jag har börjat googla runt på olika lösningar. En snygg lösning är ju att isolera upp i nock.
Det kräver nog mer jobb. Alternativet är att bygga taket 2.40 m och fylla med lösull. Det är lite enklare.

Vi har varit i kontakt med Smv tekniska avdelning och pratat med en Göran Axelsson. En mycket hjälpsam herre som beskrev hur vi skulle göra för att få bästa resultat. Göran passade även på att maila oss lite ritningar på hur det bör byggas på övervåningen.

Dels är det ju det här med toaletten. Man får max ha ett badkar som väger 250 kg på övervåningen. Vi vill ju ha en större relaxbadkar. Det innebär att vi måste regla upp 30 cc mellan reglarna i bjälklaget 
där badkaret ska stå. Samma sak gäller tydligen om man vill ha klinkers. Alternativet för att regla 30 cc där man ska ha klinkers kan vara att stärka upp golvet med fiberarmerat Spackel eller golvgips istället.

Det känns som om man läst igenom en hel del inför isoleringen av övervåningen.
Men hellre det än att stå där sen när man är klar och inse att man gjort en massa fel.

Projektet drar igång i vår och den första investeringen kommer att bestå av en spikpistol med kompressor :)


Trevlig helg så länge alla läsare!!!!
:)
Samuel Hylén

Hej!

Jag har följt er blogg sen vi bestämde oss för en smålandsvilla senhöst 2009, Jättetrevligt och roligt att se vad andra gör med sina smålandsvillor.

Vad gäller övervåningen så gjorde vi den förra vintern, vi sprutade lösull och lade taket på 240... Hela isoleringskalaset gick lös på ca.40000:- Vi gjorde allt jobba själva utom insprutningen av isolering som vi fick hjälp med av en firma i borås, Sjömarkens. Själva sprutningen och materialet till den stannade på drygt 18500:-

Spikpistol är en MYCKET bra investering, vi skruvade upp glespanelen vilket tog mycket tid... dessutom så trillade ner i trapphålet med huvudet före när jag skulle skruva fast en glespanel ovanför trappan... En skev axel och ett spräckt revben blev resultatet. Detta fick till följd att frugan fick ta över min del av jobbet, spikpistol inhyrdes och helt plötsligt var glespanelen färdigsatt på en eftermiddag :/ Lycka till med isoleringen!!

Moderator

Hej Samuel!



Kul att ni följt vår blogg så länge!

Vi gjorde precis samma sak när vi skulle beställa hus, vi lusläste alla bloggar som fanns :)Dels var det intressant att se hur andra hade gjort och främst av allt, man slapp göra misstag då andra som byggt förvarnar om dom :)



40.000 kronor låter som en rimlig summa för isolering. Har ni byggt färdigt elelr isolerade ni bara?



Tråkigt att läsa att ni skadade er under bygget med övervåningen :(

Jag tror också att spikpistol är en bra investering.3500 kr med kompressor och pistol, det är det värt :)

Samuel Hylén

Skdan är ju läkt sedan länge så det är ok... :)vi isolerade bara, jag är föräldraledig nu så just nu ligger bygget på is... tanken är att bygget skall återupptas när pengaflödet blir mera normalt igen :)

Sandra

Hej!



Jättefin blogg ni har!

Håller själv på att bygga en villa Kalmar för fullt och det är alltid kul att läsa om andra som har byggt :)



Har massa funderingar angående ovanvåningen och tar gärna emot tips, ritningar osv spciellt på just isoleringen så vi har tänkt att börja med det :)



Lycka till med färdigställandet !



Hälsn, Sandra

Samuel Hylén

Sandra!! Ett tips från oss som börjat på övervåningen, om möjlighet finns så se till att köpa hem ev. isolering, reglar, masonit gips och allt annat som ni behöver på övervåningen med leverans samtidigt som huset. Gör upp med byggledaren att kranen får lyfta in dessa kollin innan taket läggs på. Detta kommer spara er tapeten i trappan, en veckas jobb och ömmande ryggar... bara ett tips från en som släpar i trappan...

Robert

Hej,



När vi isolerade vår övervåning på Villa kalmar så gick isoleringen på 20.500 (isolering + jobb för att spruta) Plasta och gles/läkt gjorde vi själva. Tog ca 1 vecka för mig och tjejen att göra detta. Glöm inte bort att dra upp koppling för ventilation innan ni fyller med lösull.



Vi hade redan allt matrial upplyft innan taket sattes på så jobbet gjordes snabbt. Här övervåningen uppvärmd nu och det behövs väldigt lite värme på elementen där uppe för att hålla temp så jag har stypt slingen där uppe och har alla radiatorer på max, håller ca 22 grader med en förbrukning på hela huset på 13500 kvm/år (bor i sundsvall).



Lycka till med byggandet!



Mvh//Robert

Moderator

Hej Sandra och tack för kommentaren.

Kul att du gillar vår blogg. Hoppas allt går väl med ert husbygge.



Robert! Vad smidigt att ni hade allt ert material klart på övervåningen. Ser inte fram emot att bära upp alla reglar, gipsskivor och OSB m.m. :(



Hur har du "strypt slangen" däruppe? För jag kan tänka mej att det kan behövas olika mkt vatten. Samtidigt vill jag inte skruva ned genomströmmningen i radiatorerna heller.



Erica

Hej - kul att kika igenom hur ni tänkt/gjort!

Vi har ett Villa Kalmar på leverans v.20 och nu går man igenom bloggar till höger och vänster för att få lite tips och ideér :-) övervåningstips mycket bra!



En sidofråga som vi ej kan se i ritningar eller specifikationer från SMV - ang badrum nedervåning.

cc mått i duschhörnan?



MVH

/Erica

Moderator

Hej Erica!



När det gäller duschen, så finns det inga specifika mått. Du kan ha en hörna som är 80x80 eller 110x110.Det är upp till dej. Det enda hindret är toalettstolen på den ena sidan och ett fönster på den andra sidan. Jag förmodar att du vill ha måtten för duschdörrar?



Mvh/ vartkalmarhus.blogg.se

Erica

Haha...alltså jag undrar om jag var nyvaken när jag skrev (?!). Ber om ursäkt, hade fundering kring duschblandaren - är det ngt speciellt som de rekommenderar där? 160 cc / 150 cc eller vad nu det nu kan tänkas vara? 160 antar jag är det vanligaste.



Eftersom vi valt bort SMV blandare/dusch så kikar jag runt på vad som kan tänkas passa :-)



/Erica

Marcus & Emma

Hej!



Vi har precis börjat med övervåningen, rörmokaren har dragit rören till elementen och förra helven isolerade/plastade vi ena gaveln.



Det skulle vara intressant att få ta del av ritningarna som ni fick, vore även kul att se er planritning :)



Vi har tänkt ha tre sovrum och en klädkammare där uppe. I framtiden blir klädkammaren en toalett.



Tack på förhand :)

Moderator

Hej Markus o Emma!

Kul att ni börjat med övervåningen. Vi har tyvärr inte gjort någon skiss över övervåningen ännu. Men vi funderar på att ha två barnsovrum på ena gaveln. Andra gaven ska det vara ett större badrum och ett mindre kontorsrum/arbetsrum och sedan klädkammare och allrum i mitten.



Det enda ritningar vi har är pricipritningar på hur man isolerar taket osv. Dessa beställde vi från Smv supporten. Dom är riktigt trevliga att ha o göra med :)

Michael

Hej
Håller på att bygga en villa Kalmar, vad var det för ritningar ni fick från Göran på Smålandsvillan?
Har ni kvar hans kontaktuppgifter?

Mvh

Michael

Svar: Hej! Ursäkta för sent svar.Det är en skiss hur de tänkt att övervåningen ska se ut med markering för el och vvs osv.Jag har ej kvar kontaktuppgifter. Du kan prova med växeln.
Mvh/
www.vartkalmarhus.blogg.se
vartkalmarhus.blogg.se

Madeleine

Hej! Inledningsvis vill jag tacka för en bra blogg :)
Jag undrar om ni har uppskattat ungefär hur mycket iordningställandet av övervåningen har kostat?

Ha det gott!
/Madeleine

Svar: Hej! Tack så mycket :)
Ca 450.000 kr för hela övervåningen. Varav 150.000 kr för hantverkare.

Mvh/
vartkalmarhus.blogg.se
vartkalmarhus.blogg.se

Anonym

Tack så jättemycket! Kommer halv kopiera er planlösning tror jag fast två stora rum på varje sida :) där ni har er klädförvaring alltså lilla klädkammaren får man plats med toalett där tro? :-) blev väldigt imponerad av skjutdörren ni har så tv får plats

Anonym

En fråga till och det kommer säkert fler :) kan man sätta ett elskåp som ni har inne i ett badrum tro? Kommer sätta tvn som ni har gjort det :) hur bred är er takkupa? Hur upplever ni det att möblera med 45 grader? Vi var tvungna att ha 38 grader för kommun ville det och blir nog svårare att möblera då än om man har 45 grader :(